fredag 10 juni 2011

Polare på vägen

När man inte har tillgång till el eller andra typer av underhållning så är det lätt att läsa, så länge du har tillgång till en bra bok kan du luta dig mot den och lära dig utav den. Du ser på världen med mer vakna ögon, och lägger märke till saker som du annars inte skulle lägga märke till. Bra böcker lär en att lägga märke till detaljer.
Därför blev det en del läsande för min del. Det mesta var väldigt bra.
Det kanske inte är speciellt intressant att veta vad just jag har läst, men här det i alla fall:

Böckerna är listade i kronologisk ordning, inledda av den jag först läste.

Ett porträtt av konstnären som ung – James Joyce
Andarnas hus – Isabel Allende
Förförarens dagbok – Sören Kierkegaard
The Catcher in the Rye – J.D. Salinger
One’s Company – Peter Fleming
Vagabonding – Rolf Potts
Across the River and Into the Trees – Ernest Hemingway
Kokain – Tom Feiling
Hundra år av ensamhet – Gabriel García Marquez
Röda Rummet – August Strindberg
L’Assommoir – Émile Zola
Cuaderno Cubano – Mario Benedetti
The Years with Laura Díaz – Carlos Fuentes
Open Veins of Latin America – Eduardo Galleano
El Libro de los Abrazos – Eduardo Galleano
Naked Lunch – William S. Burroughs
Eleven Minutes – Paulo Coelho
The Last American Man – Elizabeth Gilbert
The Autumn of the Patriarch – Gabriel García Marquez
The Short Stories of Ernest Hemingway
South of No North – Charles Bukowski
Cannery Row – John Steinbeck
Ängelns Lek – Carlos Ruiz Zafón
Hopscotch - Julio Cortázar
The Old Man and the Sea – Ernest Hemingway
The Motorcycle Diaries – Ernesto Guevara


Till vem som helst som ska åka till Sydamerika: Läs Eduardo Galleanos "Open Veins of Latin America". Trots att den är utdaterad som journalistiskt verk är den i allra högsta grad fortfarande relevant för det som händer i Sydamerika idag.

Har man läst Hemingway tidigare, tyckt om romanerna men inte läst novellerna, säger jag helt enkelt: Läs novellerna! De är det bästa som den store drummeln har skrivit, och om du slänger in Den Gamle och Havet i den kategoriseringen så har du den kanske bästa novellen någonsin mitt ibland dem. Jag läste The Old Man and the Sea första gången i nian på Solbergaskolan, nu läste jag den på Havannas strandpromenad. Den var bättre andra gången.

För den som vill testa Burroughs särskilda berättarteknik och kanske läsa "Naked Lunch": var beredd på att mannen var komplett galen, och hans bok är en resa in i det huvudet. Som sagt, komplett galen. Ät inget medan du läser boken, det kommer du hosta upp på golvet bredvid dig.

Vill man förstå "kriget mot droger" och hur hela denna ursäkt för globalisering av u-länder faktiskt är funtad, så läs den brittiske journalisten Tom Feilings verk "Kokain - drogen som tog över världen". Rekommenderas till alla som även vill kunna backa upp sina åsikter kring ämnet med faktiska bevis.

För de som vill ha en modern skildring av de värderingar och ställningstaganden som underlättar ens liv så pass mycket att man kan ge sig iväg på långväga resor hur ofta och hur länge man vill, rekommenderar jag Rolf Potts "Vagabonding" som någon sorts introduktion, om man behöver det. För de som helt enkelt vill ha en resebok, kan jag inte nog rekommendera Peter Flemings "One's Company", då den står sig som en helt unik skildring av en verkligt häftig resa in i Kina på trettiotalet.

Om du ska läsa Gabriel García Marquez; var då på allerten och tillåt inte ett enda av de tusentals orden eller meningarna och de långa beskrivningarna och allt det andra somkangöraenväldigttröttibland störa ditt läsande. För om du är på allerten, och faktiskt inser vad du har framför dig, så fattar du hur fantastisk han är den där Colombianen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar